HUGYECZ ISTVÁN

faesztergályos

Fafajták

A fa fajtájának kiválasztásakor figyelembe kell venni annak keménységét, erezetét és azt hogy a bútor vagy a lépcső anyaga ne üssön el a lakásban már meglévő bútoroktól, környezettől.

borovi fenyő bükk dió gyertyán kőris tölgy

A falépcsők készítésénél az egyik legfontosabb az alapanyag, azaz a megfelelő fa kiválasztása. Időtállás és teherbírás szempontjából elsődleges a fa keménysége, esztétikai szempontok alapján pedig a fa erezetének ízlés szerinti kiválasztása.

fafajták borovi fenyő bükk dió gyertyán kőris tölgy
keménység puhafa keményfa keményfa keményfa keményfa keményfa
mintázat erősen erezett gyengén erezett közepesen erezett gyengén erezett erősen erezett erősen erezett

A keményfa azért előnyösebb, mert kevésbé sérülékeny, mint a puhafa, és kopásállóbb is annál. A puhafa általában nem ajánlott, de a Borovi fenyő még használható. Előnye, hogy a kész szerkezet kisebb súlyú, hátránya viszont az, hogy a tűsarkú cipő illetve a ráejtett éles tárgyak nagyobb sérüléseket hagynak maguk után. A fa erezetéről a megrendelő dönt a már meglévő bútorainak stílusától függően. Az antik bútorokhoz például általában az erősen erezett tölgy ajánlott barnára pácolt formában. Modern bútorokhoz inkább a gyengén erezett fafajtákból érdemes választani. Bár a borovi fenyő és a kőrisfa erezetével ugyanaz a hatás érhető el, keménysége miatt inkább a kőrisfa választása javasolt.