HUGYECZ ISTVÁN

faesztergályos

A fától a kész falépcsőig

Egy lépcső elkészítése általában másfél-két hónapot vehet igénybe, attól függően, hogy a lépcső anyaga rendelkezésre áll-e és ha igen, milyen formában. Milyen legyen a lépcső? A folyamat első és legfontosabb lépése a lépcső helyének és környezetének felmérése, majd a fafajta kiválasztása, a tervezés és az egyeztetés. A megrendelő tehát igényei alapján választhat fát és formát.

Munka a műhelyben:

A fa megmunkálása a méretre szabással kezdődik, amit a szárítás követ. A szárítás a megfelelő nedvességtartalom elérését szolgálja. Ha a fa a kelleténél vizesebb, akkor a majdani lépcső a ragasztási felületeknél elválhat, eldeformálódhat. A műszárítás (külön szárítóberendezéssel zárt helyen végzett művelet) ideje a fa sűrűségétől függ, de általában 2-3 hétig tart, míg a természetes szárítás (fedett, de nem zárt helyen történő, szél és hőmérséklet általi szárítás) 2-3 évig is elhúzódhat. Amikor a fa kellően száraz, akkor következhet a gyalulás a megfelelő felület eléréséhez. Ezek után táblásításra és tömbösítésre kerül sor. Táblásításon az anyag szélesítése, tömbösítésen az anyag vastagítása értendő. A következő folyamat a fa esztergálása vagy megmunkálása és a profilozás, amelyek speciális gépekkel történnek. E műveletek alatt és után is szükség van kézi vagy gépi csiszolásra. A felületkezelés fújással, ecseteléssel készül. A lakk 1-2 napon át is száradhat, csak ezután kezdődhet meg a lépcső helyszínen való össszeszerelése.

Helyszíni szerelés:

Ez a mozzanat kell hogy legyen az építkezés befejező pontja, ugyanis a túl korai beépítés a felület károsodásához vezethet. A vázszerkezetre a lapok szerelése olyan módszerrel történik, hogy a kész lépcső használat közben ne nyikorogjon, ne recsegjen. A felületkezelés utólagos javításokra szorulhat a helyszínen szabott és illesztett részeknél. Az utolsó lépcsőfok (legfelső) és a födém között rugdosó található, amely rézsaroklemezes szegéssel van befejezve. A korlátoszlopok és a kapaszkodó funkciójának megfelelően mindig stabilan van felszerelve. A lépcső szélességétől függően (1 m fölött) a falon fali kapaszkodók alakíthatók ki. Az elemek összecsavarozása süllyesztett furaton keresztül csavarokkal történik, ez biztosítja a fix rögzítést. Ezeket a furatokat díszes takarógombok fedik el. Általában a lépcsők rendelkeznek nyitott födémmel, galériával, amelyet a kapaszkodó és a korlátoszlopok szegélyeznek. Itt biztonsági okokból az oszlopok távolsága maximum 16 cm lehet. Ha kisgyerek is van a családban, a lépcső aljára, tetejére ideiglenes ajtók is szerelhetők. A lépcső felszerelése 2-6 napot vehet igénybe.

Egyéb fakészítmények

Ebbe a csoportba tartoznak az esztergált alkatrészek, bútoralkatrészek, lábak, díszek, polcok, és minden fából készíthető díszítő illetve használati tárgy. Szó lehet antik bútoralkatrészek pótlásától kezdve, új polcok és bútorok készítésén át a legújabbb stílust képviselő darabok javításáig. Elkészítésük a méretvétellel kezdődik hozott minta, fénykép vagy alapos leírás alapján. Kérésre hozott anyagból, kemény vagy puha fából, egyedi és nagyobb darabszámban is gyárthatók egyes darabok. Felületkezelésük a lépcsőkhöz hasonlóan történik az igényeknek megfelelően.